Weetje….

Het Tsjechische gebied Bohemia is het middelpunt van kralen maken en is leiding gevend in glaskralen al vele honderden jaren. Facet geslepen kralen uit Tsjechië worden gezien als 1 van de beste soort glaskralen van de wereld. Ze zijn tijdloos gezien hun model en hoog glitterfactor. Anderzijds zijn ze relatief gezien goed betaalbaar, waardoor z bij elke kralenliefhebber op de tafel kunnen liggen. 

Waar andere soort kralen geverfd worden, worden deze Facetten al bij het begin gekleurd. Door het eerst kleuren van het glas blijven de kleuren lang mooi. De metaalachtige kralen krijgen een elektroplating en sommige kleuren worden voorzien van een vaak chemisch stofje waardoor bijvoorbeeld het Aurora Borealis (AB) effect te zien is.

Mogelijkheden

Deze kralen komen in 4 verschillende maten. De kleine 2mm kraaltjes zijn geweldig voor bead embroidery sieraden. De 3mm gebruiken wij veel als tussenkraaltje en toevoeging aan rocailles aangezien ze qua maat redelijk in de buurt komen. De 4mm kun je prachtige armbanden en kettingen van maken en de 6mm gebruiken wij veel als focal kraal. Net dat kraaltje wat iets meer mag opvallen. Je kunt de kralen natuurlijk net gebruiken hoe jij wilt. Door hun mooie afwerking en talloze kleur opties is er voor elk project wel een kraal te vinden.

Maakwijze

Om Fire-Polished ronde kralen te maken, zo worden ze ook weleens genoemd. Gebruiken de makers een stans-pers. Staven glas worden verhit. Waarna er een ronde kraal uit word gedrukt. De geperste kralen en restjes koelen af en worden in een schudmachine van elkaar gescheiden. De kralen worden op een houder geschud die ze in een lange rij naast elkaar op zijn plek houdt. De houder word in een machine geplaatst met een grote bandschuurmachine. Elke vlakje word in de kraal geslepen. Hierdoor blijven er scherpe randjes achter, maar door de kralen nogmaals te verhitten krijg je een mooie afwerking. De randjes worden glas gesmolten en de kraal krijgt een natuurlijke glans.

The making off!

In Amerika vind je de kralenwinkels van Potomac Beads. Ze reizen zelf naar Tsjechië toe om daar bijvoorbeeld oudere modellen kralen weer tot leven te wekken. Oude mallen die vroeger gebruikt werden weer in gebruik te nemen. Je kunt hier zien hoe deze kralen gemaakt worden. Bekijk op YouTube hun andere video’s om meer te weten over het maakprocess van deze kraal. Tevens vind je op hun pagina een hoop leuke tutorial als je het leuk vind om met o.a. kleine kraaltjes te werken.

Ga naar Potomac Beads YouTube pagina

Zie onze Inspiratie pagina..